måndag 9 februari 2009

Förvirring på forumet Flashback.

För någon dag sedan rapporterade lokaltidningen NSD i Luleå att en man var häktad för mordförsök på sin fd. sambo genom att använda Zyklon B, eller Uragan D2 som det hette när han beställde tre kilo av det från Tjeckien. Kemikalien innehåller cyanid, som är dödsfarligt att inandas, och Zyklon B användes i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget. Även kvällstidningarna nappade, och meddelade att mannen diskuterat frågan på Flashback, samt citerade en konversation som förts på forumet i en informationsruta.

Till saken hör att det finns flera anonyma alias på forumet Flashback som på ett obehagligt sätt diskuterat olika aspekter av att få tag på Uragan D2, hur det fungerar, hur det går att placera ut i en bil, hur de går att förvilla sjukvård och polis att ev dödsfall berodde på något annat etc etc. Bakom alla dessa alias tycks en och samma användare dölja sig, som konsekvent avstängts, varvid han sedan skaffat sig nya alias (dvs "troll" som det heter i forumvärlden).

Efter häktningen av mannen, och informationer kommit ut i bl.a. lokaltidningen och också i kvällstidningarna som nappade på storyn, startade i vanlig ordning en tråd inom underforumet "kriminalitet och brottslighet" där aktuella brottsfall diskuteras. Vanligtvis i dessa trådar avslöjas det riktiga namnet på förövare hyfstat snabbt, på några timmar, av Flashbacks privatspanare även om det är anonymiserats i gammelmedierna.

Dilemmat nu på Flashback var att i tråden på "Kriminellt och brottslighet" fick brottet diskuteras, men inte kopplas till någon användare på forumet även om alla som hänger där regelbundet snabbt kunde lista ut vilka alias han använt genom att använda sökfunktionen. Moderatorerna refererade till en klausul på forumet 1.06 som innebär att man inte får outa andra medlemmar. Däremot går det alltid bra att outa andra som inte är medlemmar på Flashback.

Efterhand uppkom oroliga inlägg där andra medlemmar på forumet oroade sig över om de kunde betraktas som medskyldiga eftersom de gett aliasen råd i trådarna. En moderator hade tom PM:at med personen om hur Zyklon B var uppbyggt kemiskt och hur de påverkade människor.Kunde polisen kolla upp dem också och anse dem medskyldiga, var en orolig förundran. En annan fråga var om Flashback lämnade ut IP etc till Polisen vid sådana här fall.

Frågan sades av en moderator diskuteras i ett dolt forum för administratörer och moderatorer som heter "Outlaw", men inga klargöranden har getts därifrån mer än hänvisning till klausul 1.06 om outning av andra medlemmar.

Nu reser sig en mängd intressanta frågor.

- Vilka möjligheter har den svenska polisen att begära ut informationer från forumet om misstänkt brottslighet som renderar över 2 år i fängelse enligt brottsbalken?

Flashbacks verksamhet finns i Storbritannien nuförtiden, dit de flyttade efter att de blev dömda i marknadsdomstolen för att användare sålde piratkort till teveapparater.

-Kan den svenska polisen samarbeta med engelsk polis för att få tillgång till uppgifterna?

Användaren har under ett av sina alias en passliknande foto där det är svårt att avgöra om de föreställer honom eller ngn annan? Om det inte föreställer honom är det inte förtal enligt lagen om elektroniska anslagstavlor?

- Hur skall grundlagen om yttrandefrihet/lagen om elektroniska anslagstavlor etc tolkas i detta fall?

- De som svarat och gett aliasen tips, hur skall det tolkas när det gäller förberedelser till brott?

Internet och anonyma alias som människor använder sig av ställer sannerligen juridiska frågor på sin spets. Vilka lagrum skall användas, kanske speciell om ägaren av ett domännamn som t.ex. www.blabla.se anger namnet "Kalle Anka" eller servern som domänen är kopplad till ligger i ett annat land.

Frågan är också om det kan vara smart för en som planerar ngt eländigt brott, att först skapa en användare på Flashback och skriva lite om det innan denne begår brottet. Då slipper denne att den verkliga identiteten tröskas och mals i flera hundra inlägg. Trådar på Flashback har också en förmåga att ibland skapa sk. webdrev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar