tisdag 17 februari 2009

Så håller föräldrar koll på knarket

För den förälder som är intresserad av vilka knarkfrestelser era ungdomar kan råka ut för, om de är experimentellt lagda, uppmanar jag er att hålla koll på forumet Flashbacks drogtrådar.

I trådarna som kommer direkt efter de som är datorrelaterade, får ni koll på vad ungdomar provar på, hur de känner sig och vilka extrema doser de tar. Det är ett bra sätt att hålla koll på strömningarna, hur ni kan upptäcka drogbeteenden eller bara diskutera frågan utifrån att ni har koll på den.

Där finns underforum som drogakuten, när något gått fel, sådana som fastnat i droger och behöver hjälp eller hur de undviker att fastna i drogtester. Ett exempel från underforumet.

"Har slängt i mej en zopiklon (anm: sömnmedel) nu, och druckit ett glas vin. Känner mej lite småmysig faktiskt, förutom zopiklonsmaken då Men jag tänkte slänga i mej 200 mg tram (anm: tramadol, starkt smärtlindrande syntetiskt morfin) också, och sedan ta några öl på krogen, fast bara typ 4 stycken eller något. Detta borde la vara ganska lugnt? Det är ju jävligt låga doser! Har ju liksom slängt i mej 250 mg tram och en jävla massa alkohol innan, och då har det vart lungt."

Sedan finns forumet för tripprapporter. Utförliga redogörelser över hur mycket användare tar av olika substanser och hur de upplevde det, skrivet i dagboksform. Tripprapporterna betygsätts av de andra medlemmarna.

"Substans: 25mg 2C-b (oralt), 2 lappar cyklande Hofman, ett styck cannabis Sällskap: Lennart, Bengt och Bengts flickvän Berit Setting: Lite överallt men mestadels inom mig själv Tidigare erfarenheter: cannabis, LSD, 2C-b, valium, amfetamin, kokain, stilnoct, Ecstasy, alkohol, tramadol, morfin, citodon

22:00
Jag befinner mig i mitt dunkla rum en vinterkväll som får vilken Svenssons ugglor i mossen som helst att skutta glatt. De få ljuskällorna som tidigare funnits har gått till sängs hand i hand med solen likt de mytologiska gudarna i Egyptisk historia..."

Vokabuläret får ni också koll på. Några exempel:

Flöddra = ta mediciner, t.ex. lugnande, starka smärtstillande och sömnpiller, i berusande syfte. Det är inte små doser det experimenteras med.

Spice = det handlar inte om matlagning, utan om att röka olika kryddblandningar. Nu är t.ex. salvia inne. Dessa blandningar går att köpa på nätet, för de är väl inte narkotikaklassade.

Smart drugs = designade droger som varit på tapeten i gammelmedierna i samband med överdoser och dödsfall. Här brukar det också tipsas om olika leverantörer och eftersom nya kommer varje gång en substans blir narkotikaklassad så finns det jämt nya saker tillgängliga.

Annars går det att läsa om alla de "gamla" drogerna som doping, amfetamin, heroin, cannabis, hasch, opiater, hallucinogener etc etc. Vid sidan om "trådarna" användarna skriver i underforumen finns reklam för olika ställen på internet där det går att köpa droger.

1 kommentar:

  1. Bra tips för föräldrar må jag säga! :)

    Dags att även medelålders människor börjar forska om sanningen med narkotikaklassade preparat, istället för att bara tro de gamla propagandakampanjer som stater världen över sänder ut!

    SvaraRadera